Om Kulturkonsulterna

Om Per Törnqvist

30 år på scen!
Sif Ruud sa en gång att teatern bara är till för oss som inte har något alternativ. Det har varit min sanning sen 1980. Då var jag en finnig 16-åring, med stålkam i bakfickan, redo att sluta nian. Social estetisk variant vid Katedralskolan i Linköping, blev starten på resan som tog mig via folkhögskola, privatskola, för att sedan landa på Teaterhögskolan i Malmö 1988. Efter en fantastisk livsresa inom scenkonsten, fick jag så mina alternativ 2020 och lämnade därför tiljorna. Men vilken resa det har varit! Jag har haft förmånen att stå på många scener, spelat ett otal roller, vissa skryter jag gärna om, vissa vill jag glömma. Många är de fantastiska möten jag haft med publik och kollegor.
”Vita lögner” var en såpopera som jag regisserade och även en säsong av ”Upp till bevis” för SVT. Jag har förutom att ha fått stå längst fram på scenen, regisserat, dramatiserat, bearbetat och översatt dramatik.

2002 började jag arbeta på Moomsteatern i Malmö, som då var en daglig verksamhet med extrem växtverk. Skådespelare med intellektuella funktionsvariationer (IFV), som ville mer, ville vara med, ville bli tagna på allvar. När jag slutade på teatern 2020, som konstnärlig ledare, hade vi tagit Moomsteatern till en världsunik nivå.  Idag är Mooms den enda teatern bestående av professionella skådespelare med IFV, i heltidsanställning enligt kollektivavtal och jag är lycklig över att få ha varit med på den resan. Skryt, bilder och recensioner finner ni under fliken teater.